Още снимки вижте тук >>>  Преди обед той публикува видео на

...
Още снимки вижте тук >>> 
Преди обед той публикува видео на
Коментари Харесай

Първите 60 м. от пилона със знамето в Рожен вече са издигнати, вдигат още един в Ямбол

Още фотоси вижте тук > > >  

Преди обед той разгласява видео онлайн от монтажните действия, а в късния следобяд разгласи и че първите 60 метра към този момент са инсталирани. 

Във Фейсбук страницата на самодейността пък оповестиха, че формалното разкриване на оборудването ще се състои на 13 юли. 

" С най-близкото и свидното на българската душа - нашият фолклор ще стартира празничната стратегия за откриването на монумента на българското знаме - Пилон " Рожен ". Ще създадем същинско странствуване по нашите земи и ще стартираме от нашия алегоричен хазаин - Родопите - песенния храм на България ", написаха основателите. 

" Тук песента се ражда от сърце, от драго и бално, по тази причина душата е цялостна. Гайда приглася, чанове и птици допяват и става магия. В тази магия ще ви потопи Ансамбъл " Родопа ", който от основаването си през 1960 година до ден сегашен продължава да бъде страж на националните обичаи и фолклор. След това ще посрещнем Ансамбъл " Тракия " - модернист в музикалните и танцови форми, които в осъществяванията си по ослепителен метод ще разкрият голямото фолклорно благосъстояние на България от всички етнографски области ", гласи още обявата. 

Идеята за монтиране на най-високият в Европейския съюз стълб, на върха на който да се вее голям трикольор, провокира яростни разногласия в обществените мрежи и отвън тях. Караколев обаче отбрани плана, като изясни, че той се построява на терен частна благосъстоятелност, който не е естествен парк и че всички процедури са спазени. А задачата била да вдъхне национална горделивост и самочувствие на българите по случай 111 години от освобождението на Родопите.

В свои телевизионни изяви Караколев даже се похвали, че в следствие от рецензиите и необятното отразяване на издигането на пилона, единствено за няколко дни получили дарения в размер на 40 000 лв.. Финансирането на плана ставало посредством обществена акция. 



" Дарителите ни са от всякакво естество. Ние сме пуснали до всички компании и предприятия в България, настрана от това има DMS-кампания, настрана от това има други способи за подаяние през карти онлайн. До издигането на пилона интернационална одитираща компания е поела ангажимент да направи одит, който ще бъде обществен ", съобщи още Симеон Караколев в средата на юни пред Българска национална телевизия. 



Проверка на Министерство на околната среда и водите също не откри нарушаване в разкопаването на Роженските поляни поради пилона със знамето. 

Под днешната му обява по отношение на напредъка по монтажа, десетки съидейници на концепцията показаха удовлетворение и поддръжка, като измежду мненията четем: " Успех братя българи, да живее България! ", " Да са пукат душманите " и доста други.

„ Не можем да поберем височината в една графика, само че си го представете 2 пъти по-висок от това “, оповестиха във Фейсбук страницата „ Пилон Рожен “ на 16 юни
Снимка: Фейсбук, Пилон РОЖЕН

В същото време се появиха и искания към авторството на концепцията. Във Фейсбук кметът на Ямбол Валентин Ревански разгласи, че тя поражда първо там, като към този момент е почнало слагането на сходен стълб, въпреки и с по-малки размери. Той ще е висок 55 метра и ще бъде ситуиран на най-високото място в града - рид " Боровец ". 

" Идеята за слагането на толкоз висок стълб с националния ни трикольор поражда първо в Ямбол! Инициативата е обвързвана с историята на българското знаме. А историята на трибагреника е обвързвана най-много с Ямбол! Идеята за основаването на първообраза му принадлежи на българския родолюбец, роден в Ямбол - Иван Параскевов, а изработването и извезването му е дело на неговата щерка Стилияна Параскевова ", изяснява Ревански. 

Голяма част от средствата са събрани от дарителска акция, почнала преди година и половина в Ямбол. " Уважаеми съграждани, Ямбол заслужава знамето на България да бъде издигнато на такава височина. Нека то ни припомня за приноса на неговите основатели, нашите предшественици! Нека се гордеем с тяхното родолюбиво дело! ", написа още кметът Ревански.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР